Endüstri Mühendisliği bölümü hakkında sıkça sorulan sorular
- Endüstri Mühendisliği nedir?
İnsan, ekipman, malzeme, makine, sermaye, enerji kaynakları, bilişim sistemleri içeren her tür sistemde süreçlerin tasarımı ve verimli işleyişiyle uğraşan mühendislik dalıdır. Detaylı bilgi için tanıtım sunumumuzu inceleyebilirsiniz.
- Endüstri Mühendisleri ne iş yapar?
Endüstri mühendisleri üzerinde çalıştıkları sistemlerde süreçlerin en verimli şekilde planlanması, sonuçların ön görülmesi, belirlenmesi ve değerlendirilmesi için mühendislik analiz ve tasarım yöntemleriyle beraber matematik, bilgisayar, sosyal ve fen bilimlerindeki uzmanlaşmış bilgi ve yetenekten faydalanır. Detaylı bilgi için tanıtım sunumumuzu inceleyebilirsiniz.
- Endüstri Mühendisliğinin sözel bir bölüm olduğu doğru mu?
Endüstri mühendisliği parçayı değil bütünü inceleyen bir mühendislik dalıdır. En önemli özelliği her zaman insan faktörünü göz önünde bulundurmasıdır. Bu sebeplerden dolayı temel doğa bilimleriyle olan ilişkisinin yanı sıra sosyal bilimlerle de iç içedir. Ancak sözel bir bölüm değildir. Müfredatın büyük bir kısmı matematik bilgisi ve kullanımı gerektiren derslerden oluşmaktadır. Örneğin, bölümün en temel mesleki derslerinden olan Yöneylem Araştırması (Operations Research) dersi matematiksel modelleme üzerinedir. Ayrıca, müfredattaki derslerin büyük bir kısmı olasılık ve istatistik bilgisi gerektirmektedir. Detaylı bilgi için bölümümüz müfredatını ve ders bilgi paketini inceleyebilirsiniz.
- Endüstri Mühendislerinin iş alanları nelerdir?
Endüstri Mühendisleri hem üretim hem hizmet sektörünü kapsayacak şekilde, fabrikalardan kargo firmalarına, bankalardan hastanelere, yazılım firmalarından savunma sanayiine hemen hemen her sektörde iş bulabilir ve çalıştıkları firmaya katma değer sağlayabilirler. Özellikle verimlilik ve kârlılık gibi konulara odaklanmaları nedeniyle firma sahipleri tarafından tercih edilen bir meslek dalıdır. Endüstri mühendislerinin çalışabileceği sektörler ve pozisyonlarla ilgili kariyer.net verilerini de içeren detaylı bilgi için tanıtım sunumumuzu inceleyebilirsiniz.
- %30 İngilizce Eğitim ne anlama geliyor?
%30 İngilizce eğitim, müfredattaki her 10 dersten en az 3 tanesinin İngilizce olarak işlendiği anlamına gelmektedir. Bölümümüz müfredatında, dil kurslarına giderek edinilmesi çok da mümkün olmayan mesleğin dilini anlama ve konuşma becerisini kazandırmak amacıyla, mesleki derslerin büyük kısmını İngilizce olarak sunulmaktadır. Detaylı bilgi için bölümümüz müfredatını ve ders bilgi paketini inceleyebilirsiniz.
- Samsun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde zorunlu hazırlık programı uygulanmakta mıdır?
Bölümümüzün öğretim dili en az %30 İngilizce’dir. ÖSYM tercih kılavuzunda da belirtildiği üzere programın öğretim dilinde bir yıl süreli ZORUNLU hazırlık programı uygulanmaktadır. Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı eğitim-öğretimi 19 Mayıs ilçesindeki Ballıca yerleşkemizde, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi binamızda verilmektedir. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen 4 yıllık bölüm eğitimine dahil değildir.
- Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı’ndan nasıl muaf olabilirim?
Bölümümüze yeni kayıt yaptıran öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olabilmeleri için Ulusal ve/veya Uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olduklarını belgelemeleri veya dönem başında Yabancı Diller Bölümü Temel Hazırlık Birimi tarafından yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı’ndan 60 ve üzeri puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
İngilizce Yeterlik Sınavı’ndan muafiyet için yeterli puanı alamayan öğrencilerin seviyesi bu sınavdan aldıkları puana göre belirlenir ve hazırlık sınıflarına yerleştirilir.
İngilizce Yeterlik Sınavı Yabancı Diller Temel Hazırlık Birimi tarafından düzenlenmektedir. İngilizce Yeterlik Sınavının zamanı, yeri, şekli, içeriği ve ne zaman sonuçlanacağı hakkında gerekli bilgi ilgili dönem başında https://yabancidiller.samsun.edu.tr/ adresinde öğrencilerle paylaşılır.
- Samsun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünün başarı sıralaması ve taban puanı kaç?
Bölümümüz 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilk defa öğrenci almıştır. Bölümümüzü tercih eden en yüksek puanlı 40 öğrenciye ait sıralama bilgisi için YÖK Atlas linkine buradan ulaşabilirsiniz.
- Samsun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünün en güçlü yanları nedir?
Nitelikli ve alanında uzman bir akademik kadroya sahip olması bölümümüzün en büyük avantajlarından biridir. Bölümüzün tüm öğretim elemanları Endüstri Mühendisidir ve Endüstri Mühendisliği alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora derecesine sahiptir. Detaylı bilgi için https://endustrimuhendisligi.samsun.edu.tr/akademik-personel/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
- Samsun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde okurken hangi bölümlerde çift anadal eğitimi alabilirim?
Bölümümüzün, Mühendislik fakültesine ait Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Biyomedikal mühendisliği bölümlerinde çap yapma olanağı olduğu gibi Havacılık ve Uzay Mühendisliği ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültelerine ait bölümlerde de çap yapma imkânı bulunmaktadır.
- Samsun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde ERASMUS imkânı var mıdır?
Bölümümüz öğrencilerinin Erasmus Programı kapsamında gerek öğrenim hareketliliği gerekse de staj hareketliliği kapsamında yurt dışına çıkmaları desteklenmektedir. Bu sayede öğrencilerimiz, anlaşma yapılan üniversitelerde bir veya iki dönem boyunca eğitim görebilmektedirler. Bunun yanında öğrencilerimiz yaz dönemlerinde staj hareketliliği programından da faydalanabilmektedirler. Mevcut anlaşmalarımız için https://endustrimuhendisligi.samsun.edu.tr/erasmus-programi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
- Samsun Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde nelere önem verilmektedir?
Bölüm olarak uygulamalı öğrenmenin önemine inanıyoruz. %30 İngilizce destekli müfredatımız ile öğrencilerimizi kariyerlerine temel mühendislik ve uygulamalı alan dersleri ile hazırlarken laboratuvarlar, yaz stajları ve endüstriyel deneyim kazandıran bir dönemlik “Mesleki Deneyim Programı” ile öğrencilerimize teknik bilgilerini işletmelerde uygulama imkânı sağlıyoruz.